Zwerfpaard Tesfa

In oktober heeft onze voorzitter, Leta Misigna, een bezoek aan Ethiopië gebracht. In het zuiden van dit land is het onveilig vandaar dat zij vooral in Addis Abeba gebleven is. Al 20 km zuidelijker van Addis beginnen de onrusten. Daarom heeft Leta SPANA niet kunnen bezoeken. Wel heeft ze veel paarden in ellendige situaties gezien in en rondom Addis. 

102_0063Op een van haar reizen telde ze binnen 10 kilometer 12 paarden langs de drukke verkeerswegen. Hoeveel zwerfpaarden zullen er dan niet zijn in de woonwijken? De paarde zoeken de drukke verkeersweg op omdat tussen de voorbij razende auto’s altijd een fikse luchtstroom meehelpt de vliegen van hun wonden en ogen te houden.

Stichting Dalle Noble Horse heeft dit keer een hengst gered. Een jong paard van rond de 10 jaar oud. Hij is waarschijnlijk voor de paardenrennen gebruikt.
De hengst is Tesfa (hoop) genoemd.

Tesfa heeft een behoorlijk beschadigde hoef aan het rechter been vanwege een auto ongeluk. Hij heeft hier veel pijn aan. De eigenaar heeft hem zonder enige medische hulp de straat opgestuurd waar hij zichzelf maar moest zien te redden.

Tesfa is nu veilig onder gebracht bij Ethiopische vrijwilligers die goed voor hem zorgen. Stichting Dalle betaald de verzorging en de medische kosten.

Leta heeft veel ellende gezien onder de paarden rondom Addis. Sommige hebben een auto ongeluk gehad. Velen zijn te ziek of te oud om te werken en worden daarom  de straat op gestuurd. Heel veel paarden zijn blind. Helaas niet zomaar.102_0036 Ze worden blind gemaakt om ervoor te zorgen dat ze niet schrikken als ze in hun gevaarlijke werkomgeving tussen rondrazende auto’s moeten werken. Of om ervoor te zorgen dat ze niet terug komen maakt hun eigenaar ze vaak blind.

Vele paarden hebben wonden op hun lichaam. Deze worden veroorzaakt door een schimmelinfectie. Als dit niet tijdig behandeld wordt verspreid de schimmel zich heel snel en is bovendien besmettelijk voor andere paarden.

Medicatie kost minder dan €1,- maar de behandeling moet gebeuren voordat de schimmel gaat uitbreiden. De onwetenheid van de eigenaren is zo groot en ze hebben vaak geen compassie met deze prachtige dieren. Dit alles ligt ten grondslag aan het afschuwelijke bestaan van deze dieren.

Bent u ook zo begaan met deze dieren? Vanaf €15,- per jaar bent u al donateur. Of doneer direct via deze link.

About the Author

Leave a Reply

*